Prishjet e ndertimeve pa leje, apo abuzive, duke perdorur lende plasese

 

Prishjet e ndertimeve pa leje, apo abuzive, duke perdorur lende plasese

 

Nje nga vendimet e marra nga qeveria e re e ardhur ne pushtet prej 15 shtatorit eshte edhe prishja e ndertimeve pa leje ne shume vende te Shqiperise kryesisht ato bregdetare apo edhe ne kryeqytet. Ne nje llogaritje te bere nga Ministria e Mjedisit jane verifikuar rreth 500 ndertime pa leje kryesisht te ndertuara ne zona rezervuaresh e peisazhesh natyrore qe duhen mbrojtur e jo mbuluar me beton. Keto objekte jane shperndare ne 54 zona te ndryshme te Shqiperise. Aksion nisi ne kryeqytet ku per shkaterrimin e nderteses  5 kateshe para fakultetit ekonomik u perdor lende plasese. Para aksionit  policia ka bere bllokimin e zones perreth duke nisur nga fakulteti e deri tek Disko Kalvin, kryesisht  gjithe rruga Gramoz Pashko. Kjo per te evituar tronditjen dhe ndonje incident te shkaktuar nga lenda plasese e perdorur. Nje veprim i tille u pasua edhe ne Vlore ku me anen e nje mase te caktuar tritoli u prish edhe ndertesa 7 kateshe ne Skele. Ky ndertim pa leje ishte ndertuar pikerisht ne zonen ku pritet te ndertohet shetitorja “Lungomare” duke filluar nga zona e Skeles e pergjate gjithe Ujit te ftohte. Ndertime te tilla te prishura me lende plasese jane pasuar me reagime te pronareve te ndertesave, kryesisht pronarit te nderteses 5 kateshe te shperthyer me 63 kg tritol ne Tirane. Ai nuk ka preferuar qe ndertesa te prishej qe nga themelet me lende plasese pasi sipas tij nje pjese e saj ka qene me leje kurse  vetem katet e siperme s’kane qene te legalizuar. Shperthimi me lende plasese i ketyre ndertesave eshte fillimi i nje maratone te gjate te prishjes se ndertesave pa leje ne gjithe Shqiperine. Lendet plasese jane menyra me e shpejte por me e papershtatshme te te prishurit te ndertesave pa leje  nderkohe qe  zonat perreth tyre jane te banuara dhe te populluara. Nje aksion i tille kerkon shume kujdes e ka nje pergjegjshmeri te larte ne evitimin e krijimit te incidenteve te pakendshme.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s